South Valley
South Valley
South Valley
South Valley
South Valley
South Valley
South Valley

South Valley

430, 431, 432, BLOCK - G, BASHUNDHARA RESIDENTIAL AREA, DHAKA, Bangladesh
2016

High-rise apartments are at a great pace due to the increasing demand for housing in Dhaka City. However, very few are sensitively designed with proper functional distribution, optimum ventilation, light, and green area.

Moreover, lack of security resulted in isolated boxes with the least communication with the neighborhood. The project is sited in the Bansundhara Residential area consisting of sixteen apartments and an area of a total of 3610sqm. Each floor contains two apartments with wide lobby space. It is a commercially developed project by Country House BD, the real estate company. The project aimed to create a responsible architecture for its dwellers and at the same time connect them with the neighboring community in a commercially developed project. The Project is located on the corner plot. The structure has been pushed back in respect to the corner to provide relief for the neighborhood. Instead of isolating the project by a solid boundary wall the small urban green space on the ground tries to break the monotonous street view and encourage passers to sit and rest. For parking convenience, the apartment is approached from a 60 feet wide road. The south fa├žade has been treated as the source of life for the project. Green terraces are incorporated on the first floor to create their own breathing space. The green terraces encourage its residents to interact with the neighborhood. The majority of the bedrooms have been flooded with natural light and wind. The common areas are as vibrant as the natural light penetrates the space throughout the years. The project's biggest appeal is its wide and large verandas with gardens. These verandas add layers to the front of private spaces while also providing shade from rain. Two apartments are separated by a void on the south side, which provides them with plenty of natural light and wind. Because of its location next to the void, the large lift lobby is always brightly lit. A simple post-lintel structural system has been adopted for its convenience for constructing wider spans. The combination of red brick and fair face concrete, along with transparent glass on the windows, creates a pleasant, harmonic relationship to its neighborhood. The weaving detail on the brick connects the project with heritage yet appeared as a contemporary structure.